A krumpli, azaz a burgonya (Solanum tuberosum) a burgonyafélék családjába tartozó keményítőben gazdag növény. Az egyéves termesztésű – eredeti élőhelyén évelő – növényt ízletes gumójáért termesztjük. Keményítő tartalma miatt alkalmas a krumplicukor előállításra és az alkohol készítésre.
Kedvelt konyhai alapanyag, hiszen nagyon változatosan elkészíthető. Készülhet belőle főzelék vagy leves, köretként kisüthetjük zsírban vagy olajban, de meg is főzhetjük. Kenyérkészítéshez, kelt- és sült-vagy főtt tészták készítéséhez szintén használhatjuk, valamint salátákhoz is.
Burgonyát kertben vagy akár egy nagyobb dézsában is termeszthetünk, a termesztés előtt azonban érdemes megismerkednünk a krumpli igényeivel és a termesztés menetével is. Lássuk, melyek a legfontosabb tudnivalók.
A burgonya termesztése és igényei
A hiedelmekkel ellentétben a burgonya nem számít igénytelen zöldségfélének. Hazánkban napos, világos helyen, rendszeresen öntözve termeszthető a legnagyobb sikerrel, bár igazán a hűvös és csapadékos klímát kedveli. Bő terméshozam akkor várható, ha tápanyaggal gazdagon ellátott és megfelelő szerkezetű talajba ültetjük.
A szélsőséges talajtípusokat leszámítva szinte bármilyen talajban termeszthetjük, de legjobban a semleges vagy kissé savanyú, homok, vagy homokos vályogtalajokban fejlődik.
Kálium és magnézium igénye jelentős, nitrogén igénye is számottevő. A káliumot ősszel kell kijuttatni a talajba, míg a nitrogént, melyre főként a csírázás és a gumóképződés közötti időszakban van szükség, tavasszal, az ültetést megelőzően.
A krumpli termesztésnek van egy sajátosság feladata, ez pedig a töltögetés. A töltögetéssel elérhetjük azt, hogy a burgonya szára ne terüljön el, segítjük a gumókötődést, emellett a töltögetés meggátolja a gyomok elterjedését is. Első alkalommal mintegy 10-15 centiméter szármagasságig kell feltölteni a burgonyát és ezt meg kell ismételni jó pár alkalommal, ahogy a bokor növekszik.
A burgonyát több kártevő és betegség is megtámadhatja, leggyakoribb kártevője a burgonyabogár. A betegségek közül a burgonyavészt, valamint a vírusos betegségeket érdemes kiemelni.
A tökéletesen előkészített ágyásba március közepétől egészen április közepéig ki lehet ültetni a gumókat. Burgonya ültetéskor 15-20 centiméter mélységű fészkeket kell készíteni, de árkokba is helyezhetjük a gumókat. Figyeljünk oda, hogy a gumó csírás vége kerüljön felfelé!
Az árokba vagy fészkekbe helyezett gumókat vékonyan fedjük csak földdel, ha könnyebben kiszáradó talajba ültetjük őket, akkor 2-3 cm-rel kerüljenek mélyebbre. Ne felejtsük el a többszöri feltöltést!
A betakarítást akkor kezdhetjük meg, ha lezajlott a virágzás. Ehhez húzzuk ki a növényt és forgassuk ki a talajból a gumókat.
Bőséges burgonyatermést és sikeres kertészkedést kívánunk!
Kép forrása: Pixabay.com