A konyha egy olyan szentély, ahova a család minden tagjának élvezettel kell belépnie, mindegy, hogy az adott személy éppen egy nagy lakmározásra, vagy fenséges ízek komponálására készül.
A álomkonyha szó hallatán megszületik a fejünkben egy kép, amiben a stílusunkba illő, kényelmes kialakítású és funkcionalitását tekintve is minden igényt kielégítő konyha szerepel.
A megvalósítás komoly és tudatos tervezést igényel, amelynek az alapjaiba most téged is beavatunk!
Egyedi konyhabútor tervezés lépésről lépésre
Jobb esetben az egyedi konyhabútor tervezés folyamata úgy néz ki, hogy előbb megszületik a konyhánkkal kapcsolatos elképzelésünk, majd ehhez igazítjuk a tereket. Ez persze csak akkor valósítható meg, ha építkezünk és lehetőségünk nyílik arra, hogy mi határozzuk meg az alaprajzot.
Kevésbé ideális esetben a konyha már adott és annak kialakítása keretek közé szorulhat. Az biztos, hogy mindkét felállásban vannak alap szempontok, amelyeket érdemes követni tervezéskor.
A konyhatervezés alapjai
Először is fontos meghatározni, hogy monofunkciós konyhánk lesz, ahol más helyiségektől szeparáltan, csak konyhai munka zajlik, vagy többfunkciós teret alakítunk ki, ahol egy légtérben több helyiség is megtalálható.
Az amerikai konyha rendkívül divatos, ám sok bosszúságot okozhat a szellőztetésével járó kihívások miatt. Arról nem is beszélve, hogy a bútoroknak harmonizálni kell minden összevont helyiségben, hogy egységes és stílusos képet alkosson otthonunk.
Következő lépés a praktikusság figyelembe vétele. Ezen a ponton hozzuk összhangba a maximális térkihasználás fogalmát és a nyílászárók, a gépek, az alapanyagok és a munkalapok elhelyezkedését.
Kényelem, praktikum és biztonság az egyedi konyhabútor tervezésben
A kényelmet minden olyan megoldás szolgálja a konyhában, amivel időt és energiát spórolhatunk meg magunknak munkavégzés közben. A nagy háztartási gépek és az azokat körülvevő bútor elemek elhelyezése jó, ha egy összehangolt rendszerben születik meg.
A biztonságos alapanyag és konyhaeszköz tároláson túl, fontos figyelembe vennünk azt is, hogy az adott dolgok a konyhának azon a pontján helyezkedjenek el, ahol hasznosítani fogjuk őket, így azok mindig kéznél lesznek.
Az álmok és a műszaki paraméterek találkozása
A konyha méreteinek megtervezését nem elég az elképzeléseinkhez igazítani, hanem fontos figyelembe venni a nyílászárók, valamint a víz, gáz és villany szerelési pontok elhelyezkedését is.
A műszaki feltételek mellett figyeljünk arra is, hogy hányan fognak a konyhában tartózkodni egyszerre és ennek ismeretében milyen tereket kell kialakítanunk (pl. pult, könyöklő, konyhasziget).
Az egyedi bútorgyártásnak éppen az a lényege, hogy eltérhetünk az általános dolgoktól. Irányadóként mégsem árt tudni, hogy az alsó bútorelemek mélysége jellemzően 60 cm, míg a magassága 85-90 cm között mozog. Ez mondjuk egy olyan paraméter, ami kedvünkre alakítható akkor is, ha a falak már állnak és a terek kihasználásával kreatívan kell játszanunk.
Konyhánk tervezése során érdemes minden részletre odafigyelni és ha elbizonytalanodunk, akkor szakember segítségét kérni. Az egyedi konyhabútor megtervezése nem könnyű, ám roppant hálás feladat, mivel sokáig élvezhetjük a gyümölcsét otthonunkban.
Kép forrása: Freepik.com
Hirdetés (X)