Gasztro

Egyszerűbb, mint gondolnánk: házi tészta készítése

házi tészta

Kezdő háziasszonyoknak a házi tészta saját kezűleg való elkészítése talán maga a mumus – legalábbis addig a percig, amíg e hasznos tanácsokkal megtűzdelt rövidke írást el nem olvassák.

Érdemes belevágni a fejszénket a feladatba

A házi tészta gondolata csak első gondolatra rémisztő, amint kicsit jobban beleássuk magunkat a témába, azonnal rájövünk, a saját készítésű tészta abszolút nem földtől elrugaszkodott, kivitelezhetetlen projekt, sőt. Az alapanyagok megfelelő összeválogatására természetesen ez esetben is fokozott figyelmet kell szentelni, csakúgy, mint az arányok megtartására.

Néhány szóban az alapanyagokról

A jóminőségű liszt megválasztása elementáris. Sokan a pizzalisztet részesítik előnyben, mások a hagyományos búzafinomlisztre esküsznek.  E kettőt, fele-fele arányban akár keverhetjük is. A házi tészta sok tojást kíván – minden 100 gramm liszthez adjunk egy friss tojást a keverékhez.

A fűszerezéssel csak óvatosan: egy csipet sónál többre nem lesz szükségünk. Ha a tészta igényli, egy kevés vizet adhatunk még hozzá gyúrás közben.

Házi tészta készítése – a gyúrás sem ördöngös feladat

A tésztagyúrás tipikusan az a teendő, amelynek ízére igen hamar rá lehet érezni, és kis gyakorlással igazi profivá fejleszthetjük magunkat. A gyúrás lényege, hogy a tenyerünk alsó részét is vessük be a munka során, illetve a tésztagombóc minden oldalát dolgozzuk meg alaposan.

A tevékenység még kezdőként sem vesz el többet az időnkből, mint 12-15 perc – ez alatt már egészen homogén anyaggá gyúrhatjuk a tésztát. Annak érdekében, hogy a továbbiakban a tészta könnyen nyújtható legyen, ajánlatos minimum félóra erejéig folpackba csomagolva a hűtőszekrénybe tenni.

A házi tészta készítése – 2 bevált módszert

A hűtőből kivett tésztát a továbbiakban kétféleképpen is nyújthatjuk. Ha van tésztagépünk, a feladat nem is lehetne egyszerűbb. Azonban kellő affinitás – no meg sodrófa és nyújtódeszka – fejében manuálisan is elvégezhetjük ezt a teendőt.

A házi tészta készítése a továbbiakban formálást is igényel: kés segítségével szeletelhetjük fel a legegyszerűbben a kinyújtott tésztát. A házi finomság főzési ideje körülbelül 1-2 perc.

Kép forrása: Shutterstock.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: