Támogatott tartalom

Miért érdemes kemencét venni a kertbe?

kemence

Egy kertet sokféleképpen lehet ékesíteni. Néhány virág, zöld növény, bokrok, kerti kiülő, árnyékoló, és egy nyári konyha. Ekkor biztosan minden eshetőségre fel tudtál készülni, és közben a kertet is széppé, hangulatossá tudtad varázsolni.

A nyári konyhába a legtöbben grillsütőt vagy kemencét választanak, hiszen a legnépszerűbb kinti ételeket ezeken lehet megsütni. Ebben a cikkben elolvashatod, hogy miért érdemes egy kemencét is elhelyezni a kertedbe, és hogy milyen módon tudod ezt kihasználni.

Milyen kemencét érdemes választani?

Azok, akiknek nincs olyan szerencséje, hogy van már egy hagyományos kemence a kertjükben, válaszút előtt állnak. Vagy építtetnek egy kemencét, vagy vesznek egy modern verziót.

Míg első esetben egy kisebb építkezéssel, és annak minden nyűgjével (szakember keresése, alap ásása, betonozás, samottozás, kert feltúrása, stb.), addig a második esetben csak megveszed, telepíted, és készen vagy. De természetesen használatbeli eltérések is vannak a két típus között.

Te is gondolkozol rajta, hogy pizzát és más finomságokat sütnél a kertben, de még nincs meg hozzá a megfelelő eszköz? Nézd meg a Grillplaza.hu legjobb kemencéit, és találd meg Te is álmaid modelljét!

Hogyan kell használni a kemencét?

A hagyományos kemencék hosszas begyújtási idővel rendelkeznek. Nagyon oda kell figyelni és őrizni kell a tüzet, hogy elérhesd azt a hőfokot, amin már el tudod kezdeni a sütögetést, ami akár 3-4 órás időintervallumot is felölelhet.

Ezzel szemben a modern kemencék akár 5-10 perc alatt üzemi hőmérsékleten vannak, és egy pizzát akár 1-2 perc alatt készre lehet velük sütni. Ebből is látható tehát, hogy az újabb típusoknak nemcsak a telepítés könnyűsége az előnyük, hanem a pontos mérnöki tervezés és újragondolás is nagyon jót tett nekik.

Mit süss a kemencében?

Természetesen a legtöbbek a pizza miatt döntenek a kemence mellett, de van élet ezen túl is. A kenyérlángos például egy hagyományos magyar étel, amit a legtöbb tájegységben más és más módon készítettek. Lássuk, hogy is készül ez:

Hozzávalók:

  • 0,5 kg kenyérliszt
  • 0,5 kg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő (+ kevés cukor a futtatáshoz)
  • 1 evőkanál só
  • 500 ml kézmeleg víz

A lisztek és a só összekeverése után képezz egy kis mélyedést az elegy közepén, amiben fel tudod majd futtatni az élesztőt a vízben. Ezután kézi vagy gépi erővel dagaszd ki a tésztát. Kézzel akkor tudod, hogy már jó a tészta, ha nem csomós az állaga, és elválik az edény falától.

Pár percnyi kelesztés után készíts belőle gombócokat, amiket kézzel kör alakúra lapítasz, majd mehetnek is a kemencébe.

Amikor megsültek, fokhagymával, tejföllel, kaporral ízesítheted őket, de van, aki azelőtt teszi rá a tésztára a feltéteket, mielőtt teljesen megsülne a tészta. Így egy kicsit még össze lehet őket melegíteni, amitől még zamatosabb lesz a végeredmény.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: