A vendéglátásban dolgozni igazi kihívás, rengeteg türelem és rugalmasság szükséges a szakmához. Az, hogy igazán kinek való, az dönti el, mennyire szereti a dolgozó a szolgálatot, ami napjainkban már nem jellemző az szolgáltatókra.
Egy jó vendéglátós az általános műveltség és az elvárt szakmai tudás birtokában lehet felszolgáló, pultos, szállodai recepciós vagy vendéglős. Széleskörűen kell ismernie az általa kínált termékek és nyújtott szolgáltatások jellemző tulajdonságait, az ételeket és az italokat is.
Milyen tulajdonságok a legfontosabbak a vendéglátásban?
A legfontosabb a szakmához elengedhetetlen tulajdonság a mosolyogni tudás, a nyitott személyiség. Fontos, hogy aki itt tevékenykedik, az szeressen önzetlenül adni másoknak, a teljesen idegen vendégeknek is. Ellenkező esetben sokáig nem fogja ezt a munkát bírni.
A türelem nagyon fontos tulajdonság a vendéglátós munkájában, hiszen emberekkel foglalkozni nagyon nehéz, mind a vendégeket, mind a kollégákat kezelni nagyon megterhelő tud lenni. Az is jó ha a stressztűrő képessége a dolgozónak erős, a jókedv és a humor elengedhetetlen.
Mit lehet szeretni ebben a munkában?
Ebben a szakmában sokféle kultúrájú, nemzetiségű emberrel lehet megismerkedni, kapcsolatokat kialakítani. Akik a vendéglátásban dolgoznak, minden munkahelyen egy kis családként funkcionálnak. Nagyon hosszú az együtt töltött idő így olyan kötődés alakul ki a dolgozók között, melyekből barátságok, kapcsolatok születnek.
Általában nemcsak a munkában, hanem a magánéletben is támogatják egymást a munkatársak és különböző programokat is szerveznek együttesen.
Melyek a szakma kihívásai napjainkban?
A szakma nehézsége a több műszakos munkarend mellett, a munkaerő-hiány nagy probléma. Vigyázni kell, hogy a stressz ne nyomja rá a mindennapokra a bélyegét. A vendéglátós szakma sok áldozatot vár el a dolgozóitól, hiszen hétvégén, ünnepekkor keveset találkozik a vendéglátásban dolgozó a családjával.
Nagyobb vendéglátó egységben dolgozni élhetőbb, mint egy kis étteremben, mert a kisebb létszám esetén nincsenek nyolc órás műszakok csak hosszabbak, de nem a legjobban fizetők ezek a kis éttermek munkabér szempontjából sem.
Vendéglátósként karriert kétféleképpen futhatnak be a dolgozók, egyre jobb helyeken történő munkavégzéssel vagy egyre jobb pozícióban. Természetesen a legjobb séfek is azokból válnak, akik a krumplipucolással kezdték a karrierjüket, azaz a munka minden oldalát megtapasztalták.
Budapesti vendéglátós tanfolyamok indulnak a Bols Mixer Akadémia keretein belül, színvonalas képzési helyszíneken, kis létszámú csoportokkal, részletfizetési kedvezménnyel.
Összegezve
A vendéglátós szakmát csak szívvel, lélekkel lehet csinálni, hiszen amennyiben a vendéggel ügyesen bánnak, ők is pozitívak lesznek felénk, és ha jól érezték magukat, szívesen jönnek majd vissza és ajánlják a helyet barátaiknak, ismerőseiknek. Ez a körforgás pedig a szakmában sikeressé teszi a dolgozókat, és jövedelmezővé teszi a munkahelyet is.
Kép forrása: Pexels.com
Hirdetés (X)