Támogatott tartalom

Munkalehetőségek a vendéglátóiparban

pincér

Pultosként, szakácsként, esetleg pincérként szeretnénk elhelyezkedni? Számtalan lehetőség kínálkozik a vendéglátás terén, csak tudni kell jól választani! Ahhoz, hogy a megfelelő döntést meghozzuk, fel kell térképezni a piacot! Ismerni kell az elvárásokat, hogy tisztában legyünk az esélyeinkkel!

Vannak, akik csak azért lesznek vendéglátósok, mert nincs más választásuk. Mások erre a szakmára születtek. Vagyis nem elég a szaktudás, kell hozzá az a bizonyos plusz, ami a személyiségből fakad. Nyíregyházán élünk és a város környékén keresünk állásokat az említett területen? Ne hagyjuk figyelmen kívül a Nyíregyházaállás kínálatát: https://nyiregyhazaallas.hu/allasok/vendeglatas!

Mire kell figyelnie egy jó vendéglátósnak?

Egy vendéglátós attól lesz igazán profi, ha bárhol megállja a helyét. Legyen az egy Michelin-csillagos étterem, vidéki cukrászda vagy kávézó, egy jó szakember mindenhol feltalálja magát. Ha valaki Budapesten dolgozott eddig, Nyíregyháza sem lesz számára kihívás, és ez fordítva is igaz.

A jó kommunikációs készség, adott esetben még a nyelvismeret és a rugalmasság is elvárás. Sokszor előfordulhat váratlan helyzet: problémás vendég vagy akár forgalomnövekedés. Ezeket tudnia kell kezelnie annak, aki a vendéglátóiparban dolgozik. Ugyanis ők nemcsak az étel-ital minőségéért felelnek, hanem a kiszolgálás színvonaláért is.

A pincér feladatairól

Tegyük fel, hogy pincérként keresünk állást Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A már említett portálon kategóriánként is tudunk szűrni, így gyorsan megtalálhatjuk, amit keresünk. De még mielőtt jelentkeznénk, jó, ha tudjuk, mit is csinál egy felszolgáló.

  • Ő a vendéglátás egyik kulcsfigurája, a vendégek elégedettségének meghatározó személyisége.
  • Lehet éttermi felszolgáló, fizető, segéd vagy szobapincér is, nagyon jó kapcsolatteremtő készséggel kell rendelkeznie.
  • Sokszor egyfajta művészet is, amit ő csinál.
  • Megfelelő időben, a vendég ízlését eltalálva kell felszolgálnia az ételt, italt.
  • Ha valami nem tetszik a fogyasztónak, azt is felé fogja első körben jelezni, vagyis egyfajta villámhárító is.
  • Ismernie kell A-tól Z-ig a teljes étel- és itallapot, hogy az igényeknek megfelelően tudja végezni munkáját.
  • Az ültetés, rendelések menedzselése, számla elkészítése, fizetés koordinálása és még a tisztaság, rendezettség fenntartása is az ő feladata.

Számít a gyakorlat

Láthatjuk, hogy nem elég egy szakiskolai képzés vagy egy OKJ-s tanfolyam ahhoz, hogy mi legyünk a legjobb vendéglátósok. Maga az élet, a gyakorlat a tanítómester. Éppen ezért érdemes a ranglétra minden fokát bejárni, mindenhol tanulni és magunkra szedni azt, ami előre visz a pályán.

Aztán ha valóban erre a szakmára vagyunk teremtve, jönni fognak a jobbnál jobb lehetőségek! Idővel akár még sztárséf vagy étteremvezető is lehet belőlünk.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: