Lakásfelújítás

Csempézés házilag: Részletes útmutató csempézéshez

csempézés

A csempézés elsőre nem tűnik egyszerű feladatnak, azonban kis odafigyeléssel saját magunk is elvégezhetjük, ehhez a csempézés menetének ismerete valamint egy kis ügyesség és szabadidő szükséges.

Ha a leírt lépéseket pontosan követjük, rászánjuk az időt a precíz munkára, akkor szakember bevonása nélkül is újjá varázsolhatjuk konyhánkat vagy fürdőnket. Nézzük, hogyan is zajlik a csempézés!

A csempézés minden esetben a felület előkészítésével kezdődik. Ha nem tiszta, száraz és teljesen üres a felület, akkor a csemperagasztó nem ragad majd megfelelően és a csempe sem lesz szép egyenletes.

A tapétát vagy a régi csempét el kell távolítanunk csempézés megkezdése előtt, ha sérülés van a falon, azt gletteléssel javítsuk ki, ezt követően pedig csiszoljuk simára a felületet. Ha a régi csempére szeretnénk új csempével burkolni, arra is van lehetőség, ehhez azonban speciális alapozásra van szükség.

Tervezés és jelölés, hogy egyenes legyen a csempénk

Mielőtt belevágnánk a csempézésbe, először jelöljük ki az első sor csempe helyét vízmérték segítségével. Nagyon fontos, hogy az első sor vízszintes és függőleges irányban is egyenes legyen, így a jelölést és a mérést is körültekintően végezzük el.

A sarok nem biztos, hogy derékszögben van, ezért inkább középről induljunk el, így a vágott csempék a fal szélére fognak kerülni. Az irányok tartása érdekében készítsünk szintezőlécet.

A szintezőléchez egy falécre lesz szükségünk, amelyen a csempék szélességét kell bejelölni. Ezt a lécet rögzítsük a falra az első sort jelölő vonal mentén, így biztos, hogy egyenes lesz az első sor csempe.

Amikor a kiindulópont kijelölésé már meg van, érdemes az egész falat előre megtervezni, így előre láthatjuk hova esik csonka sor és hol kell méretre vágott darabokat használni.

Ne féljünk a csempevágástól!

Nagyon sokan megijednek a csempevágástól, de nem annyira komplikált, mint elsőre tűnik. Akkor sem kell megijedni, ha az első vágások nem lesznek tökéletesek. A csempevásárlás során, mindig egy kicsivel több csempét vegyünk, mint amennyire négyzetméter alapján szükségünk van, kalkuláljuk bele, hogy nem minden csempedarab sikerül a legszebbre.

Csempevágó helyett használhatunk csempekarcolót is. A csempe hátulján egy ceruza segítségével jelöljük be a vágás helyét és karcoljuk meg ezt a vonalat. Ha végeztünk a karcolással, akkor a csempét fektessük a térdünkre és határozott mozdulattal mind a kettő oldalát egyenletes erővel nyomjuk le. A vonal mentén ketté fog törni a csempe.

A csempék felhelyezése a falra

A fal előkészítése után a csempék méretre vágása következik és csak ezután jöhet a ragasztás. Mindig jó minőségű ragasztót válasszunk, ezen, nem érdemes spórolni.

A csomagoláson pontos leírást találunk a ragasztó használatáról, ezt mindképp olvassuk el, mielőtt hozzálátunk a munkához. Spatula segítségével vigyük fel a falra a ragasztót ügyelve arra, hogy a ragasztórétegünk egyenletes legyen. Egyszerre csak egy kis területet kenjünk be ragasztóval, mert nagyon gyorsan szárad.

A ragasztó felvitele után következhet a csempék felhelyezése,  a szintezőléc mentén haladjunk, lehetőleg vízszintesen. A csempét nyomjuk erősen a falhoz, ügyeljünk rá, hogy az összes lap egyformán álljon.

Azért hogy a csempék között egyenletes távolságot tudjunk tartani, érdemes fugakeresztet használni, de akár gyufaszálat is tehetünk a csempék közé. A kereszteket csak a ragasztó teljes száradása után távolítsuk el!

Utolsó simítások

A csempék közötti rések kitöltéséhez fugát használjunk, melyet paszta formában érdemes megvásárolni. A fugával ne spóroljunk, bőven kenjük fel a csempére, a felesleget le lehet majd törölni.

A csempézés végén következhet a tisztítás. A csempézett falunkat egy puha ronggyal töröljük át, így a maradék fugát és a ragasztót is el tudjuk távolítani.

Végül nincs más hátra, mint hogy élvezzük munkánk végeredményét. Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a csempézés elvégzéséhez. Jó munkát kívánunk hozzá!

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: