Támogatott tartalom

Mi a titka a tökéletes házi gyúrt tésztának?

házi tészta

Mostanában, amikor a száraz tészta ára az egekben van, sokan elkezdtek maguk tésztát készíteni. Valóban nem lehet összehasonlítani a házi és a boltban kapható változatot, hiszen a házi sokkal-sokkal finomabb.

Ebben a cikkben arról számolunk be, hogy mi a titka a tökéletes tésztának és mikor érdemes tésztanyújtó vásárlásán elgondolkodni.

Tésztagyúrás régen

Ahol van nagymama a családban, ott a tészta gyúrását általában ő szokta végezni, pedig nem nagy ördöngösség ennek elkészítése. Érdemes időt szánni rá, hiszen tésztát gyúrni gyakorlattal mindenki megtanulhatja. Aztán lehet, hogy soha nem hagyja abba. A befektetett energia mindenképpen megéri, még ha fárasztó is tud lenni.

Mi kell a tésztakészítéshez?

Összesen három dolog kell hozzá:

  • liszt
  • tojás

Ebből a tésztából aztán készülhet levesbetét, szélesmetélt, lasagne, masni tészta, valamint spagetti is.

Az alapanyagokról

Nem gondolják az emberek, hogy mennyit számít az, hogy milyen tojásból készül a tészta. Mennyi kell a gyúráshoz? Minél több, annál jobb a tészta, de az alaprecept szerint a jó a  100 gramm liszt – 1 tojás aránya. Természetesen lehet növelni az adagot 200 gramm liszt – 2 tojás mennyiségre, és így tovább.

Lényeges, hogy milyen meleg hozzávalókkal dolgozunk, legjobb a szobahőmérsékletű, mert a hideg alapanyagból nehezebb dolgozni, és a végeredmény sem lesz megfelelő.

A liszt esetében nyugodtan készítsük sima finomliszttel, persze van olyan, aki a teljes kiőrlésű lisztre esküszik, van aki a réteslisztre. Átszitált liszttel könnyebb dolgozni, rugalmasabb lesz a tészta. Érdemes gyúrás után azt fóliába csomagolva pihentetni 1 órát.

Vizet csak akkor használunk a tészta készítésnél, ha kevés tojás került bele, akkor egy kis vízzel könnyebb összedolgozni a tésztát.

Kiegészítő alapanyagok

Lehet a tésztát színezni is és ízesíteni is. Kerülhet bele friss vagy őrölt zöldfűszer, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, ezektől a színe és az íze is más lesz. Sőt dolgozható a tésztához még zöldség, mint a cékla, spenót, sütőtök is.

Hol gyúrjunk?

Tálban vagy deszkán gyúrjunk? Mindenki másra esküszik, de a kezdő tésztakészítőknek a deszkát szokták javasolni. A lisztet a deszka közepére rakjuk, a liszt közepébe egy mélyedésbe kell a tojásokat beleütni, és villával felverni. Azután a liszttel összedolgozzuk, és kézzel összegyúrjuk az egészet egy rugalmas tésztává. Ez eltarthat akár 20 percig is. A tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra ki kell nyújtani, vigyázni, hogy ne ragadjon össze.

Háztartásokban a tésztagyúrás még könnyen megoldható kézzel, de az olyan, ahol több száz ember étkezik, egyszerűbb, ha a tészta készítésénél gépekkel segítik az előkészítő munkát. Leegyszerűsítik a munkafolyamatot és rengeteg időt spórolnak meg az ott dolgozóknak.

Tésztakészítő gépeket online is forgalmaznak, amelyek a tésztakészítés minden fázisához, így a tésztakészítéshez tökéletes segítséget tudnak adni. Ha bármilyen alkatrész utánpótlására van szükség vagy javítani kell a gépeket, akkor a webáruházak abban is tudnak segíteni.

Összegezve: Ha megtehetjük készítsünk otthon tésztát, nem bonyolult folyamat, csak az alapanyagokra kell gondot fordítani és sokkal finom ételeket ehetünk az otthon készített változatokból.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: