A Közép és Dél-Amerikában őshonos paprika egyéves növény, amely a burgonyafélék családjába tartozik. Először Amerikába, majd később Európába is eljutott Amerika felfedezését követően. Az étkezési paprika és az őrölt paprika magyar konyha egyik elmaradhatatlan hozzávalójának számít, termesztésének pedig nagy hagyománya van hazánkban.
A magas C-vitamin tartalommal rendelkező zöldség vitamintartalmát a leghatékonyabban savanyítással lehet megőrizni. A paprikát elkészíthetjük lecsónak vagy megtölthetjük, de gyakorta savanyítjuk is. Tízóraira, uzsonnára és vacsorára fogyaszthatjuk nyersen is a szendvicsek mellé.
Konyhakerti termesztése hazánkban igen elterjedt, szinte minden konyhakertben találkozhatunk vele. Ha szeretnénk belevágni a paprika termesztésébe, először érdemes megismerkednünk az igényeivel, valamint fontosabb gondozási tudnivalóival. A továbbiakban, ezeket foglaltuk össze.
A paprika termesztése és igényei
A paprika igényesebb zöldségféle, vonatkozik ez tápanyag, víz meleg és fényigényére egyaránt. A kertben napos helyen termesszük, mivel fényhiányos helyen virágai lehullanak, nem kötnek. Az ideális hőmérséklet kb. 25 °C, 12-14 órás napsütés mellett.
A paprika legjobban, a tápanyagban gazdag vályogtalajokat kedveli, túlságosan kötött talajok esetében a levegőzöttségre, míg homoktalajokon a víz és tápanyagellátásra kell nagyon ügyelni. Tápanyagigénye jelentős, ültetés előtt célszerű frissen trágyázni az ágyást.
Nitrogénigénye magas, ám ha túlzásba esünk a termése nem lesz megfelelő méretű és mennyiségű. A paprika ültetési helyét már ősszel célszerű felásni, ültetés előtt pedig trágyázni. Arra is figyeljünk, hogy minden évbe máshová kerüljön a paprika, ne ugyanabba az ágyásba.
Rendszeres öntözést és fejtrágyázást is igényel, de a kapálásról, gyomlálásról és a növényvédelemről sem szabad elfeledkeznünk. Gombás betegségek és vírusok is megtámadhatják a paprika palántákat és védekezni kell a takácsatkák, valamint a levéltetvek ellen is.
Ha a paprika számára biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket bőséges termésre számíthatunk. Betakarítani akkor érdemes, ha a termés eléri a fajtára jellemző méretet és színt. A termését nem letépni, hanem levágni kell, de le is pattinthatjuk miközben másik kezünkkel megfogjuk a tövet.
A paprikát előnevelt palánták ültetésével termeszthetjük, a palánták április közepén kerülhetnek fűtetlen fóliasátorba, a szabadba való kiültetéssel május közepéig, a fagyok elmúltáig kell várnunk. A megfelelő sor és tőtávolság kb. 30 cm.
Kertészetekben bőséges palántaválaszték áll rendelkezésünkre, de mi magunk is nevelhetünk paprika palántákat, ehhez beltérben márciusban vethetjük el a magokat. A magokat kisebb edényekbe, műanyag poharakba vessük, melyeket előzőleg megtöltünk laza szerkezetű földkeverékkel.
Vetés előtt a magokat be kell áztatni 1 éjszakára a könnyebb csírázás érdekében. Ahhoz, hogy a csírázás beinduljon, fényre és melegre van szükség, így a palántaneveléshez ideális hely lehet az ablakpárkány. 4 hét elteltével a palántákat át kell ültetni és áprilistól lehet elkezdeni a kiszoktatást.
Májusban ültessük el a palántákat a megfelelően előkészített ágyásba és gondozzuk őket a paprika igényeinek megfelelően. Bő paprikatermést és sikeres kertészkedést kívánunk!
Kép forrása: Pixabay.com