A megfelelő táplálkozáshoz fontos, hogy változatosan étkezzünk. Elsőre nehéznek tűnhet, de valójában sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Rengeteg finom étel van, ami gyorsan elkészíthető és nem is kell a hozzávalókra rengeteget költeni.
Némi előkészülettel pedig a heti menü is könnyedén megtervezhető, így biztosan gyorsan elkészülünk a vacsorával vagy a másnapi ebéddel.
Alapélelmiszerek sokoldalúan felhasználva
Az alábbi hozzávalókból számos különféle étel elkészíthető, és a legtöbb háztartásban általában folyamatosan megtalálhatóak.
Bab: a bab gazdag fehérjeforrás, és nagyon olcsó. Készülhet belőle leves, babfőzelék, chili con carne, de akár egy gazdag salátához is adhatjuk.
Tojás: a tojás egyszerű, tápláló és olcsó élelmiszer, amit sokféleképpen elkészíthetünk. Rántotta, omlett készülhet reggelire, a tükörtojást vagy főtt tojást pedig feltétként is fogyaszthatjuk a főzelékek mellé. A főtt tojásból készülhet szendvicskrém vagy tojássaláta is.
Tészta: a tésztafélékből is gyors egytálétel készíthető, ráadásul fogyaszthatjuk melegen vagy hidegen is. Szintén olcsó és könnyen elkészíthető élelmiszerrel van dolgunk, amely sokféle módon variálható. Lasagne, tésztasaláta, spagetti, csak, hogy a legkedveltebbeket említsük. Ha húsmentesen készítjük, a pürésített zöldségekből kiváló szószt vagy pestot készíthetünk hozzá mindössze néhány perc alatt.
Rizs: a rizs az egyik legolcsóbb és legtöbbféleképpen felhasználható gabona. Használhatjuk rizses egytálételekhez, akár rizottóhoz is, vagy egyszerűen csak köretként. Desszertekhez is kiváló alapanyag, tejberizs vagy rizskoch is gyorsan készülhet belőle.
Hüvelyesek: a hüvelyesek, mint a lencse, a csicseriborsó és a borsó is olcsó és nagyszerű fehérjeforrások. Készülhet belőlük leves, főzelék vagy akár curry is.
Burgonya, cékla: a gumós zöldségek általában jó áron kaphatóak és sokféle módon felhasználhatóak:főzve, sütve, pürésítve, levesként, salátába vagy köretként. Az utóbbi időben kifejezetten népszerűvé váltak a forrólevegős sütők, amelyekben zsiradék nélkül akár zöldségchipset is készíthetünk.
Használjuk az idényzöldségeket
A krémleveseket nem lehet megunni, legyen szó gyökérzöldségekről, tökfélékről vagy éppen a keresztesvirágúakról, mint a karfiol, kelbimbó vagy a brokkoli. A zöldségek, legfőképp az idényzöldségek, kiváló vitaminforrásként szolgálnak. Ráadásul a szezonális gyümölcsök és zöldségek ára még kedvezőbb is.
A krémlevesek egyik nagy előnye, hogy a kicsit megfáradt zöldségeket is felhasználhatjuk a készítés során, sőt akár többféle zöldséget is párosíthatunk: például kápia paprikát sütőtökkel vagy édesburgonyával. A
káposztához, brokkolihoz is bátran főzhetünk egy-egy szem burgonyát, a benne lévő keményítő segít sűrűbbé tenni a levest. Sokan nem tudják, de ízletes leves készülhet például konzerv kukoricából is.
Popcorn leves
A konzerv kukoricát csepegtessük le és öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe. Tegyünk egy kis vajat a tetejére, majd 10 percig süssük magas hőfokon. Ezalatt dinszteljünk hagymát egy kevés olajon vagy vajon, adjunk hozzá egy kevés fokhagymát, majd öntsük fel tejszínnel és vízzel, sózzuk, borsozzuk, végül adjuk hozzá a sült kukoricát is.
Botmixerrel pürésítsük, és végül forraljunk rajta egyet. Tálaláskor szórjuk meg a tetejét popcornnal vagy ha inkább a mexikói ízvilágot kedveljük, akkor chili pehellyel és tortilla chipsszel.
Régi-új kedvencek
Fasírt
Régen nagy kedvenc volt és manapság újra felfedezzük az egyben sült fasírtot. Nagy előnye, hogy egyszerre nagy adag készíthető belőle, és fogyaszthatjuk körettel főételként, vagy főzelékek mellé feltétnek, de akár hideg vacsorákhoz is kiváló salátával.
A Stefánia vagdaltnak a ’80-as években szinte minden ünnepi asztalon helye volt. Kívül ropogós, belül pedig puhán omlós. Az alaprecept sertéscombot javasol, de sokan készítik pulykahúsból. A zsemlemorzsa pedig helyettesíthető gluténmentes panírral, ha gluténérzékenyek számára készítjük.
Nézzük az alapreceptet:
- 1 kg sertéscomb,
- 8 gerezd fokhagyma,
- 1 fej vöröshagyma,
- 3 db zsemle vagy ennek megfelelő mennyiségű szikkadt kenyér,
- 8 db tojás,
- só, bors, paprika,
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
6 db tojást keményre főzünk. Amíg a tojások főnek, addig összeállítjuk a fasírtot a hozzávalókból: darált hús, nyers tojások, aprított hagyma, fokhagyma, fűszerek és persze a vízbe áztatott zsemle vagy kenyér. Alaposan összedolgozzuk, majd zsemlemorzsával megszórt tálcán elterítjük a húsmasszát.
A közepére helyezzük a főtt tojásokat, feltekerjük a “hús-tésztát”, a végeit pedig behajtogatjuk. Tepsibe helyezzük a húsroládunkat és öntünk mellé olajat. A tetejét megkenjük tojássárgájával és 160 fokon kb. 45 percig sütjük. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, hogy könnyebb legyen szeletelni.
Igazi retro gyors édesség, a túrógombóc
Az édesebb ízek kedvelőinek remek választás a túrógombóc, ami pillanatok alatt elkészül és friss idénygyümölcsökkel tálalva igazán üde színfoltja lesz a családi recepttárnak. Gyümölcs helyett lekvárral is kiváló. A tetejét ne felejtsük el fahéjas porcukorral és tejföllel meglocsolni. A túró ízét még inkább kiemelhetjük, ha egy kis citromhéjat is keverünk bele.
Maradékmentés
Univerzális ételnek mondható, már ami a fogyasztás idejét illeti, gyermekkorunk nagy kedvence, a bundáskenyér. Manapság azonban nem állhatunk meg ott ahol szüleink, hiszen egyre közkedveltebbek lesznek a töltött bundáskenyerek.
A két vékony szelet kenyér közé jöhetnek a kedvencek, sajt, sajtkrém, sonka vagy szalámi, kissé összenyomjuk a kenyerek széleit és így mártjuk a már megszokott módon a felvert tojásba, majd sütjük ki. Kifejezetten laktató finomság, amit bátran kiegészíthetünk egy kis zöldsalátával.
Képek forrása: Dreamstime.com; iStockphoto.com
Hirdetés (X)